Kolejne ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa
|Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród szerokich opcji, które oferuje kuchnia europejska na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, kolorów i duża porcja zdrowia.
Typowe włoskie smaki
Naszym rodakom kuchnia włoska, łączy się głównie z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe włoskie potrawy
Makarony są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do makaronu. zajrzyj Ryby, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska to cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też risotto, gnocchi, piada oraz szeroki wybór słodyczy – np. granita czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mozarelli i grana padano.
Zobacz film